Täckning i Tele2s nät 2024

Tele2 har ett mycket bra mobilnät som så sent som 2019 utsågs till Sveriges bästa. Tele2-erbjuder idag en täckning som omfattar 99,9 procent av den svenska befolkningen och 90 procent av Sveriges yta. Nätet förbättras hela tiden och just nu pågår utbyggnaden av 5G-nätet som möjliggör massor av nya spännande tjänster.

Vilka operatörer verkar i Tele2s nät?

Vilka operatörer verkar i Tele2s nät?

Förutom Tele2 själva så finns det i dagsläget ytterligare fyra operatörer som använder sig av Tele2-nätet. Dessa är den fristående operatörerna Tellus samt den av Tele2 kontrollerade Comviq.

Tele2s nät håller hög klass

Tele2 har ett gemensamt 4G-nät med telenor som de samäger i bolaget Net4Mobility. Det innebär att dessa båda operatörer har exakt samma 4G-täckning. Deras samarbete omfattar även 5G och bolaget köpte nyligen en licens i den svenska 5G-auktionen. Tele2 och Telenor kommer alltså även att bygga ett gemensamt 5G-nät.

Tele2 har förbättrat sitt nät drastiskt de senaste åren och tillsammans med Telenor har de ökat antalet basstationer i norra Sverige med över 140 procent, vilket både har förbättrat kapaciteten och täckningen. Allra störst är förbättringen i Norrbottens län där antalet master (basstationer) har tredubblats sedan 2014.

Umlaut är ett tyskt företag som med jämna mellanrum genomför kvalitetstester av olika mobilnät runt om i världen. I mätningen (Mobile network benchmark) som genomfördes 2019 så rankades Tele2:s nät som det bästa nätet i Sverige. I motsvarande mätning 2020 togs dock förstaplatsen över av Telia, men det bekräftar ändå att Tele2:s nät håller väldigt hög klass.

Umlaut genomför motsvarande tester i över 80 olika länder och om man jämför resultaten så kan man konstatera att de svenska mobilnäten överlag håller väldigt hög klass.

Wifi-samtal och VoLTE

För några år sedan lanserades Wifi-samtal, eller Voice over Wifi (VoWifi) i Tele2:s nät, vilket har skapat fantastiska möjligheter till mycket bättre inomhustäckning. Dagens hus är nämligen konstruerade för att vara så täta som möjligt, vilket är dåliga nyheter för mobiltäckningen inne i byggnaderna. Med wifi-samtal kopplar helt enkelt telefonen upp sig på ditt eller din arbetsplats wifi-nätverk och så ringer du istället via det. Övergången är helt sömlös och du märker inte när omkopplingen sker.

När du inte befinner dig i ett wifi-nätverk så finns det en teknik som heter VoLTE, eller Voice over LTE (LTE=4G). Det innebär att du ringer via 4G-nätet som egentligen främst är avsett för datatrafik. Det gör att du kan ringa på ställen där det egentligen inte finns någon samtalstäckning. Du aktiverar enkelt de kostnadsfria tjänsterna wifi-samtal och VoLTE i inställningarna i din telefon.

Varför ska du välja Tele2:s nät?

Tele2:s mobilnät funkar i princip i hela Sverige och är mycket stabilt. Framför allt deras 4G-nät har en mycket bra täckning med endast få vita fläckar i de nordligaste landsdelarna och vissa andra väldigt glest befolkade områden. Under en period så rankades Tele2:s 4G-nät som världens bästa mobilnät. Enligt Tele2 själva är det endast 0,1 procent av befolkningen som inte nås av deras nät.

Aktörerna i Tele2-nätet

Tele2 är en stor aktör med eget butiksnät, kundtjänst via telefon och massor av kringtjänster. Det gör att deras mobilabonnemang kostar lite mer än de billigaste alternativen på marknaden. Men för dig som ändå vill ringa billigt i Tele2:s nät så saknas det inte alternativ:

Comviq

Comviq är Tele2:s egna lågprisoperatör som tidigt fick stort fäste på mobilmarknaden. Comviq erbjuder billiga mobilabonnemang och är även mycket stora på kontantkort. Kontantkorten säljs hos över 15000 butiker, kiosker och bensinmackar runt om i Sverige.

Tellus

Tellus är en fristående lågprisoperatör som erbjuder billiga mobilabonnemang med slogan "smart telefoni för en hållbar framtid." Ett bra val för dig som vill spara lite pengar men ha Tele2s goda täckning.

5G i Tele2-nätet

Tele2 var först med att lansera 5G i Sverige. Redan i maj 2020 kunde de med en 5G-telefon surfa i det nya nätet i Stockholms innerstad. Idag har Tele2 5G-täckning i ca 30 olika städer runt om i Sverige - från Boden i norr till Malmö i söder.

Tele2 köpte tillsammans med Telenor en 5G-licens i auktionen som hölls i januari 2021, vilket innebär att de är en av de aktörer som kommer att kunna erbjuda riktigt snabbt internet. Det kommer dock ta ett tag innan nätet når ut till de breda befolkningsgrupperna. Man brukar prata om att 2023 är året då vi kommer att få se det riktigt stora genombrottet för 5G-nätet.

Som vanligt är det viktigt att påpeka att det inte räcker med bara 5G-täckning för att kunna använda sig av 5G-nätet. Du måste också ha ett abonnemang som stödjer 5G samt en telefon som kan hantera femte generationen mobiltelefoni. Senaste modellerna från Apple och Samsung är exempel på telefoner som klarar detta, och utbudet av 5G-lurar ökar ständigt.

De största fördelarna med 5G är att det är betydligt snabbare än sin föregångare. Du kommer till exempel kunna surfa i hastigheter upp till 1 Gbit/sekund. Dessutom har nätet högre kapacitet, vilket minskar risken för tillfälliga överbelastningar, samt mycket kortare svarstider.

Det snackas en del om att 5G skulle vara farligt för människor och vissa konspirationsteoretiker har gått så långt att de påstått att coronaviruset har sitt ursprung i 5G-strålning. Detta finns det så klart inget vetenskapligt stöd för. Strålsäkerhetsmyndigheten har bland annat gått ut och förklarat att 5G inte är skadligt vare sig för djur eller människor.

Faktorer som påverkar din täckning

Faktorer som påverkar din täckning

Det är lätt att tro att mobilnätet är det enda som avgör om du har täckning eller inte, men det finns flera andra faktorer som spelar roll. Vissa kan du påverka själv, medan andra beror exempelvis på hur naturen ser ut där du bor.

Hur terrängen ser ut kan faktiskt ha ganska stor påverkan på mobiltäckningen. Även om området i övrigt har god täckning så kan en dalgång göra att signalerna har svårt att nå fram från mobilmasten till din telefon. Likaså kan berg eller tät skog “störa” signalens framfart och försämra täckningen lokalt.

Ofta kan du förbättra täckning genom att justera din egen position, exempelvis genom att gå upp på en kulle eller hitta en öppen plats.

Inne i städerna är det främst byggnader som har en negativ inverkan på mobiltäckningen. Tjocka väggar av betong eller tegel gör det svårt för signalerna att ta sig fram. På vissa ställen i stora städer är nästan som att befinna sig inomhus. Det är ganska vanligt att det är dåligt täckning på exempelvis innergårdar.

Tele2 tipsar också om att använda handsfree, eftersom mobilen då kan ligga fritt och på så sätt få bättre mottagning. Tänk dock på att inte ha telefonen i fickan eller i väskan utan lägg den exempelvis på bordet eller i ett fönster.

Om du befinner dig inomhus så kan det drastiskt förbättra mottagningen att gå utomhus eller att ställa sig vid ett fönster.

Täckningskartor

Med hjälp av de täckningskartor som finns tillgängliga kan du lätt skapa dig en bild av hur täckningen ser ut där du bor och arbetar. Du når enkelt aktuella täckningskartor via din operatörs hemsida och du kan smidigt filtrera fram täckningen i 3G-, 4G-, respektive 5G-nätet på olika platser i landet.

Om du tittar på 4G-nätet så ser du att Tele2: täckning är väldigt bra över så gott som hela Sverige. Det är också spännande att kunna följa hur 5G-nätet sakta byggs ut och stegvis täcker allt mer av landets yta. Idag är dock täckningen begränsat till ett fåtal städer.

Täckningskartorna är tänkta för att ge dig en grundläggande förståelse för hur väl operatörens master täcker en viss geografisk yta. Du kan därför inte lita på att de är exakt korrekta, då de bygger på beräkningar och vissa antaganden.

Vi rekommenderar alla som ska teckna ett mobilabonnemang att först kontrollera hur den verkliga täckningen ser ut på de platser där du brukar befinna dig. Du har säkert en vän eller kollega som använder samma operatör, så det brukar inte vara så svårt att få till ett realistiskt test. Tänk dock på att det även kan påverka vilket mobiltelefon du har, då vissa lurar har bättre förmåga att fånga upp radiosignalerna i luften. Vissa operatörer erbjuder ett gratis test-simkort (som bara fungerar under en begränsad period) som du kan beställa och prova i din egen telefon.

Täckningskartor för Tele2s nät:

Påverka nätets utbyggnad

Ditt bästa sätt att påverka den framtida utbyggnaden av mobilnätet är att rapportera in till nätägaren om du stöter på platser där täckningen är dålig eller obefintlig. Om många rapporterar så kommer operatören att väga in detta när de planerar nästa steg i utbyggnaden av sitt mobilnät. Att kontakta kundtjänst och ge dem den här typen av information är ett utmärkt sätt att använda sin konsumentmakt.

Om Tele2

Tele2 grundades av näringslivslegenden Jan Stenbäck redan 1993 och företaget var det första som på allvar utmanade Telia (Televerket) om svenskarnas telefoni. Tele2:s största ägare är investmentbolaget Kinnevik som kontrollerar drygt 40 procent av rösterna.

Tele2 är idag en av de telekomoperatörer i hela Europa som växer allra snabbast och förutom i Sverige har de verksamhet i bland annat Baltikum.

Operatörer i Tele2s nät

Läs mer om operatörerna i Tele2s nät hos Billigaste-fastpris som gått igenom de samt hitta erbjudanden:

Vanliga frågor om Tele2s nät

Vanliga frågor om Tele2s nät

Telenor och Tele2 är väl samma nät?

Nja, inte exakt. Det har ett bolag som de äger gemensamt som heter Net4Mobility som utvecklar 2G och 4G-nätet och bygger ut 5G-nätet. Telenor och Tele2 har alltså samma täckning i dessa två nät. Samarbetet gäller dock inte 3G-nätet, vilket gör att främst samtalstäckningen kan skilja sig åt.

Är det sämre täckning hos Comviq än hos Tele2?

Nej, det är ingen skillnad. Att Comviq är så pass mycket billigare när det gäller mobilabonnemang har inget med täckningen att göra. Alla som använder Tele2:s nät har exakt samma täckning. Comviq är billigare på grund av att de har lägre omkostnader. De har till exempel inga butiker.

Varför hyr Tele2 ut kapacitet till konkurrenter som Katshing?

Ja, det kan onekligen tyckas en smula märkligt att man som nätägare väljer att hyra in konkurrenter som Katshing som dessutom erbjuder abonnemang som är långt billigare än sina egna. Det enkla svaret är att de måste. EU:s konkurrenslagstiftning reglerar detta och tanken bakom det hela är att främja en fri konkurrens på marknaden för mobiltelefoni.

Fungerar 5G i Tele2:s nät?

Det beror helt på var du befinner dig. Utbyggnaden av nästa generations mobilnät har precis startat så täckning finns bara i Stockholm och ytterligare några städer. Om du tar en titt på Tele2:s täckningskarta så ser du vilka städer det gäller. 5G kommer dock att sprida sig som en löpeld över landet de kommande åren, så inom en överskådlig framtid kommer du att kunna njuta av supersnabb surf nästan oavsett var i Sverige du bor.

Sammanfattning

Tele2 har ett riktigt bra nät som fungerar klanderfritt i nästan hela Sverige. Framför allt är det 4G-nätet som har en väldigt imponerande täckning. Precis som övriga operatörer har de några få vita fläckar på sin täckningskarta, men utbyggnaden av nätet pågår kontinuerligt både när det gäller kapacitet och täckning.

Det är inte bara Tele2 själva som använder Tele2:s mobilnät. Här verkar även operatörerna Tellus och Comviq. Tele2 äger samtliga dessa varumärken förutom lågprisoperatören Tellus som är en fristående operatörer som hyr plats i nätet.

Tele2 satsar hårt på 5G och i ett samägt bolag med Telenor så pågår utbyggnaden för fullt. Redan idag finns det täckning i Stockholm och ett 30-tal andra svenska städer och inom något år kommer Tele2 ha ett i princip rikstäckande nät för 5G-kommunikation.