Täckning i Telias nät 2024
Telia har Sveriges bästa täckning i sitt mobilnät, det råder det ingen som helst tvekan om. De övriga nätägarna har ungefär lika bra täckning i södra Sverige, men så fort vi kommer ovanför Gävletrakten så är det Telia-nätet som ger den överlägset bästa täckningen både för samtal och data.
Vilka operatörer verkar i Telias nät?
Alla nätägare hyr ut kapacitet till andra leverantörer. Förutom Telia själva så finns det därför ytterligare tre operatörer som verkar i Telia:s nät. Först och främst har vi Halebop som är en etablerad och omtyckt lågprisoperatör, men vi har även uppstickaren Fello. Både Halebop och Fello ägs av Telia.
Telias mobilnät - bäst i oberoende undersökning
Umlaut (tidigare hette de P3 Network Analysis) är ett tyskt företag som är världsledande på kvalitetstester av mobilnät. De gör regelbundet oberoende mätningar och publicerar sedan topplistor där de rankar operatörernas nät i fyra olika kategorier. I årets mätning som publicerades i december 2020 så står Telias nät som vinnare i samtliga fyra kategorier.
- Bäst täckning för för röstsamtal (Best in voice)
- Bäst täckning för data (Best in data)
- Bäst mätvärden från riktiga användare (Best in crowdsourced quality)
- Bäst totalbetyg (Best in test)
Testet som kallas “Mobile network benchmark 2020” är mycket omfattande och Umlaut är mycket väl ansedda. De gör regelbundna tester av över 200 mobilnät runt om i världen. I Sverige har testet genomförts i både stora städer (cities), mindre städer (towns) och längs landets vägar (roads). Man testar att surfa på nätet, ladda ner filer, ladda upp filer samt att streama rörlig video från Youtube.
Ett trevlig inslag i testet är att det, förutom företagets egna mätningar, även tar hänsyn till verkliga användardata som samlas in. Det gör testet ännu mer relevant och bidrar till att ge mer tyngd till testresultaten.
I testet fick Telias nät 939 poäng av 1000 möjliga, vilket är ett extremt gott betyg. På andra plats hamnade Telenors nät som nådde upp till 892 poäng. Telias nät har fått motsvarande höga betyg även i andra undersökningar.
Wifi-samtal och VoLTE kompletterar täckningen
Hur bra mobilnätet än är så kan det alltid bli problem med täckningen inomhus. Det beror på byggnadens egenskaper, material, osv. Framförallt är det betong och tegelväggar som har negativ inverkan på inomhustäckningen, men det finns som tur är lösningar på detta problem.
Sedan en tid tillbaka har operatörerna nämligen stöd för så kallade wifi-samtal. Det innebär att samtalen automatiskt går över till wifi-nätverket om 4G-täckningen plötsligt försämras. Som användare märker du ingenting utan övergången sker helt sömlöst.
VoLTE betyder att du kan ringa över datanätet. Det ger bättre samtalstäckning, samt att det blir högre ljudkvalitet när du ringer. Det har också den fördelen att du kan surfa samtidigt som du pratar i telefon.
Halebop - det bästa av två världar
Halebop är bra på många sätt. Dels erbjuder de billiga mobilabonnemang och dels finns de i Sveriges bästa mobilnät. Det kan liksom inte bli bättre. Om du inte redan idag ringer med Halebop så tycker vi faktiskt att du ska lägga en stund på att ta en närmare titt på deras olika abonnemang.
Halebop har förutom bra priser och riktigt bra täckning även Sveriges nöjdaste kunder (på privatmarknaden). Utmärkelsen “Sveriges nöjdaste privatkunder mobiltelefoni 2020” delas ut av Svenskt kvalitetsindex och baseras på intervjuer med riktiga mobilanvändare. Det är också värt att nämna att Halebop fått denna utmärkelse hela 11 gånger på 13 år vilket så klart är mycket smickrande och visar att de har en lång historik av att ta hand om sina kunder på ett bra sätt.
Övriga lågprisaktörer som verkar i Telias nät; Fello. Fello startade som en fristående aktör med ägs sedan en tid tillbaka av Telia. De är en klassisk lågprisoperatör som har profilerat sig som en schysst och flexibel operatör där allt ska vara lätt att förstå. En nackdel med Fello är att de saknar VoLTE, WiFi-samtal och begränsad surfhastighet till 80 Mbit/s.
Täckningen är en trygghetsfråga
Att alltid kunna ringa och bli nådd är faktiskt en trygghetsfråga. Att kunna kontakta anhöriga eller att komma i kontakt med sjukvården kan ju till och med vara en fråga om liv eller död om olyckan skulle vara framme. Om du har ett riskfyllt arbete eller tillhör den äldre delen av befolkningen så bör du alltid försäkra dig om att du har tillräckligt bra täckning så att du kan få tag i hjälp om situationen så kräver.
5G i Telias nät
Telia började bygga sitt 5G-nät i maj 2020 och håller just nu på med utbyggnaden runt om i landet. Det kommer av naturliga skäl att vara stora städer som står först i turordningen, eftersom den största delen av befolkningen finns där. I skrivande stund finns Telias 5G-nät i ca 20 svenska städer. Telias uttalade målsättning är att nå mer än 90 procent av Sveriges befolkning med 5G-täckning senast under 2023. Helt klara med utbyggnaden ska de vara 2025 och då ska 99 procent av befolkningen ha tillgång till 5G-nätet och alla nya möjligheter som det erbjuder.
Tänk på att du måste ha en mobiltelefon med 5G-stöd, samt ett abonnemang som stödjer 5G för att kunna ringa och surfa i 5G-nätet. Alla stora tillverkare har lanserat 5G-telefoner och inom en snar framtid kommer alla nya telefoner att vara kompatibla med den nya standarden.
Samtidigt som Telia bygger ut sitt 5G-nät så kommer de även att uppgradera sitt 4G-nät och fördubbla kapaciteten i det. Detta är en miljardsatsning från Telias sida och man kommer bland annat att bygga helt nya master för att förbättra både täckning och kapacitet i Gävleborg, Värmland, Dalarna, Norrbotten, Västerbotten Västernorrland och Jämtland.
Dålig täckning? Testa detta!
Dålig täckning kan bero på många olika saker, både permanenta och tillfälliga faktorer. Om en mobilmast blir överbelastad eller drabbas av en driftstörning så kan täckningen tillfälligt försämras, men det brukar lösa sig ganska snabbt. Berg, kullar och tät skog kan också påverka din täckning och skapa “radioskugga” i områden som enligt täckningskartan borde ha god täckning. Täckningen inomhus är alltid sämre än täckningen utomhus.
Post- och telestyrelsen har publicerat en väldigt bra lista på åtgärder som du kan prova om inte har tillräckligt bra täckning eller mottagning. Där tipsar de bland annat om att det är stor skillnad på olika mobiltelefoner och deras förmåga att ta emot de radiosignaler som mobilmasterna sänder ut. Om du bor på en plats där du har problem med täckningen bör du alltså väga in mottagningsförmågan när du väljer telefon.
Ett annat bra tips är att använda sig av headset eller hörlurar när du använder telefonen. Du kan du hålla telefonen längre ifrån kroppen, vilket har positiv inverkan på mottagningen. Om du kör eller åker bil så får du bättre mottagning om du placerar telefonen nära framrutan.
Om du har en sommarstuga där det är hopplöst att få mobiltäckning så kan du sätta upp en extern antenn på taket. Tänk dock på att du då måste ha en telefon med uttag där du kan ansluta antennen.
Slutligen så tipsar post- och telestyrelsen om att du ska göra din operatör uppmärksam på platser där täckningen är bristfällig. Om många personer “klagar” så ökar chansen att mobilnätet byggs ut på just den platsen.
Besök gärna post- och telestyrelsen (PTS) för fler bra tips kring mobiltäckning. PTS är den den myndighet som övervakar elektronisk kommunikation i Sverige och på deras webbplats finns mycket användbar information.
Att tänka på med täckningskartor
Täckningskartor bygger på avancerade beräkningar där man tar hänsyn till masternas placering, hur terrängen ser ut och flera andra faktorer. Men det är viktigt att komma ihåg att de är just beräkningar och ingen exakt spegling av hur täckningen ser ut i verkligheten. Telia har, när man tittar på täckningskartan, väldigt bra täckning i nästan hela landet, men det kan finnas platser där den är bristfällig på grund av exempelvis en bergsknalle eller väldigt kuperad terräng. Se täckningskartan som en väldigt kvalificerad gissning, men gör alltid ett eget test av täckningen innan du tecknar ett abonnemang. Det är så klart extra viktigt om du tänker välja ett abonnemang med bindningstid.
Täckningskartor för Telias nät:
Rapportera dåligt täckning till Telia
Har du stött på en plats där täckningen i Telias nät inte är tillfredsställande? Då kan du rapportera det direkt till Telia. Dina inrapporterade data blir sedan en del i beslutsunderlaget när Telia beslutar om utbyggnad av nätet. På Telias hemsida kan du smidigt söka dig fram via en karta till platsen du vill rapportera. Du får sedan svara på några korta frågor som bland annat handlar om hur omgivningen ser ut och vad det var som inte fungerade.
Operatörer i Telias nät
Läs mer om operatörerna i Telias nät hos Billigaste-fastpris som gått igenom de samt hitta erbjudanden:
Vanliga frågor om täckningen i Telias nät
Varför har Telia så bra täckning?
Svenska staten äger omkring 40 procent av Telia, vilket säkert är en bidragande orsak till att de har ett nät som når nästan hela Sveriges befolkning. Andra operatörer som är helt privatägda har kanske inte samma incitament att bygga ut sitt nät på platser där det inte är ekonomiskt lönsamt.
Är det sant att bara Telias nät funkar i Norrland?
Nej, det är inte riktigt sant. Längs norrlandskusten, europavägen och i städerna så fungerar även andra nät. Men om du ger iväg från de stora farstråken så visar alla tester att det är Telias nät som du bör använda. De andra näten blir ständigt bättre och trenden är att skillnaderna faktiskt minskar.
Telia har bra täckning, men varför är deras abonnemang så dyra?
Telia är en stor operatör och det är förknippat med stora kostnader att äga ett mobilnät. Därför måste de också ta lite mer betalt för sina abonnemang. Vi föreslår att du tar en titt på Halebop om du söker efter ett billigt abonnemang som använder sig av Telias nät.
Varför hyr Telia ut sitt nät till andra operatörer?
Telia äger både Fello och Halebop så att de får “låna” Telias nät är kanske inte så konstigt. Men faktum är att nätägarna är tvingade att hyra ut kapacitet till så kallade “virtuella operatörer”. Det är EU:s konkurrenslagar som styr detta, så Telia har faktiskt inget val.
Sammanfattning
Om man ser till hela landet så är det inget snack om att Telia har det bästa nätet. Flera olika undersökningar bekräftar detta faktum. Bor du långt norrut i Sverige så bör du välja ett abonnemang från Telia om du har behov av deras utbud av kringtjänster.
I Telias nät huserar även lågprisoperatörerna Halebop och Fello. Det fina med dem är att du kan få ett billigt abonnemang med en riktigt bra täckning. Söker du en lågprisoperatör så känns Halebop som ett naturligt förstaval, då de har extremt hög kundnöjdhet.
Nätet har stor betydelse för din täckning, men tänk på att det finns många fler faktorer som påverkar täckningen. Framför allt inomhus kan det vara problem att få till en tillfredsställande mottagning. Då kan det vara bra att se till att du har aktiverat wifi-samtal, vilket gör att du kan utnyttja ditt eget wifi-nät för att förbättra täckningen.
Om du ofta arbetar ensam eller om du lider av någon form av sjukdom är det av högsta vikt att du har ett mobilabonnemang där du kan lita på täckningen. Telias nät har bäst täckning och när det gäller samtal så finns det ganska få platser i Sverige dit deras nät inte når.