Täckning i Telenors nät 2024

Telenor är ett av de bästa näten i Sverige när det gäller täckning. De når ca 99,9 procent av Sveriges befolkning med sitt nät, vilket innebär att det är ytterst få som inte kan välja någon av de operatörer som finns i Telenors nät.

Vilka operatörer verkar i Telenors nät?

Vilka operatörer verkar i Telenors nät?

Förutom Telenor själva så finns det en mängd olika operatörer som använder sig av Telenors mobilnät. Den mest kända är lågprisoperatören Vimla, men här huserar även MyBeat.

Vimla

Vimla är ett varumärke som ägs av Telenor själva. Det är deras lågprisalternativ som ska locka till sig de kunder som är ute efter ett riktigt billigt mobilabonnemang. Vimla har blivit väldigt populärt, framför allt hos den yngre delen av befolkningen.

MyBeat

Från och med i mars 2021 så kommer även den fristående operatören MyBeat att finnas i Telenors nät. De har funnit här tidigare men flyttar nu tillbaka efter en tid i Telias nät.

Telenors mobilnät står sig väl i konkurrensen

I den stora undersökningen “Mobile network benchmark Sweden 2020” som genomförs av analysföretaget Umlaut, specialister på kvalitetstester av mobilnät, så hamnade Telenors mobilnät på en hedrande andraplats efter Telia. I undersökningen tittar man först och främst och täckningen på många olika platser i landet. Man tittar närmare både på samtalstäckning, datatäckning samt på inrapporterade uppgifter från verkliga användare. Telenor placerade sig på andra plats i samtliga kategorier. Allt detta viktas sedan samman till ett totalbetyg. Av 1000 möjliga poäng så skrapade Telenors nät ihop 892 poäng, vilket gav en andraplats knappt före Tele2, men en bit bakom Telia.

Telenor har god eller mycket god täckning i de allra största delarna av landet när det gäller 4G-nätet. Men även 2G nätet som i dag främst används för samtal och SMS så är täckningen bra nästan överallt. 3G-nätet som de delar med operatören Tre är däremot väldigt begränsad när vi börjar komma norr om Gävle. Detta har dock numera inte så stor betydelse då 4G-nätet kan hantera både samtal (VoLTE) och datatrafik.

Tänk på att det det finns många faktorer som påverkar täckningen. Något som många förbiser är att det faktiskt spelar roll vilken telefon du har, eftersom det kan skilja en hel del på hur bra din lur är på att ta emot radiosignalerna i luften. Det är också bättre att använda headset jämfört med att hålla telefonen tätt tryckt mot örat.

Wifi och VoLTE ger bättre täckning

För att ytterligare förbättra täckningen, kanske framför allt inomhus så använder dagens telefoner och abonnemang något som kallas för Wifi-samtal (voWifi). Det innebär att du ringer via det wifi som du för tillfället är uppkopplad mot om mobiltäckningen inte är tillräckligt bra. Det är inte helt ovanligt att tjocka väggar och täta hus försämrar inomhustäckingen ganska markant.

VoLTE (ringa samtal via 4G-nätet) är en teknik som innebär att du ringer även röstsamtal via 4G-nätet. Det ger både bättre ljudkvalitet och bättre samtalstäckning. Tänk på att du kan behöva aktivera VoLTE i din telefon innan det fungerar.

Varför ska du välja Telenors nät?

Telenor har ett bra mobilnät som enligt egen uppgift täcker 99,9 procent av Sveriges befolkning och 90 procent av Sveriges yta. De satsar kontinuerligt på att bygga ut nätet och de senaste åren har antalet master ökat med 140 procent i norra Sverige och med cirka 40 procent i södra Sverige.

För att ta några enskilda exempel så har antalet master i Norrbottens län ökat med 304 procent sedan 2014 och i Västerbottens län har antalet master mer än fördubblats. Stora förbättringar har även skett i bland annat Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Värmland och Örebro. Förutom att det blir tätare mellan masterna och därmed bättre täckning så blir det även högre kapacitet i nätet med både snabbare surf och bättre ljudkvalitet på samtalen som följd.

Övriga operatörer i Telenors nät

Du behöver givetvis inte välja just Telenor för att ringa och surfa i Telenors nät. Här finns många andra operatörer, bland annat Telenors eget lågprismärke Vimla som erbjuder riktigt bra priser på sina abonnemang. Här finns också…

Alla svenska nätägare måste enligt den europeiska konkurrenslagstiftningen hyra ut kapacitet till andra så kallade virtuella operatörer. Det är ett sätt att säkerställa att inte några få bolag hamnar i monopolställning och kan sätta vilka priser de vill på sina abonnemang och tjänster. Lågprisoperatörerna har verkligen fyllt sin roll och de senaste åren har vi sett en väldigt prispress på mobilabonnemang.

Varför är det viktigt med bra täckning?

Varför är det viktigt med bra täckning?

Varför är det viktigt med bra täckning?Utan täckning är din telefon en ganska värdelös pryl. I bästa fall kan du använda den som en digital anteckningsbok och lyssna på nedladdad musik. Idag är det som tur väl är ganska få platser där täckningen är helt obefintlig även om det fortfarande går att hitta vita fläckar på täckningskartan.

Att ha täckning där man bor och jobbar är också en fråga om säkerhet. På många platser finns inte längre några fasta telefoner utan man är helt beroende av mobilnätet för att kunna larma sos eller få kontakt med familj och vänner. Om någon blir sjuk eller skadad så är det inte kul att stå där med “ingen mottagning”.

Telenor har ett av de bästa och mest stabila mobilnäten i Sverige, men du bör alltid kontrollera på förhand så att det fungerar på de platser där du vill att det ska fungera. Tänk på att ditt abonnemang även ska fungera vid din sommarstuga om du har en sådan.

5G i Telenors nät

Telenor erbjuder idag 5G-täckning i Stockholm, men utbyggnaden är i full gång och i skrivande stund håller de på att introducera 5G i ytterligare 36 svenska städer.

Det är viktigt att förstå att det inte räcker med 5G-täckning. Du måste också ha ett abonnemang som stödjer 5G för att kunna utnyttja det nya nätet. Dessutom måste du ha en ganska ny telefon, eftersom det idag bara är de allra senaste modellerna från telefontillverkarna som har stöd för 5G-tekniken.

Telenor bedriver sin 5G-utveckling i bolaget Net4Mobility som de äger tillsammans med Tele2. Nyligen fick de en 5G-licens som sträcker sig fram till 2040 och de har redan börjat rulla ut “riktig 5G” med hastigheter på 1 Gbit/s. Net4Mobility har ett uttalat mål om att nå en 90-procentig 5G-täckning i Sverige inom tre år.

Förutom Net4Mobility (Telenor och Tele2) så fick även Hi3G Access (Tre), Telia och Teracom 5G-licenser i auktionen som genomfördes i januari 2021.

Så funkar täckningskartan

Ett bra verktyg för att skaffa sig en översiktlig bild över hur Telenors täckning ser ut är att studera en täckningskarta. Utifrån hur masterna är placerade och i viss mån hur omgivningarna ser ut så görs en automatisk beräkning som sedan visas grafiskt på en karta. Du kan enkelt söka på olika platser eller adresser för att se hur täckningen beräknas vara på en specifik plats.

Du ska dock alltid komma ihåg att det rör sig om beräkningar och täckningen kan vara både bättre och sämre än vad det ser ut som på kartan. För att vara helt säker på hur täckningen är på en plats eller ort så måste du testa själv. Vissa operatörer erbjuder dig ett gratis test simkort som fungerar under en kortare period. Då kan du själv åka runt på de platser där du brukar befinna dig och testa hur täckningen är i verkligheten. Det är dessutom en poäng att testa med din egen telefon, eftersom förmågan att ta emot mobilsignalerna kan variera mellan olika modeller av telefoner.

Täckningen behöver heller inte vara konstant på en plats. Faktorer som väder och belastning kan kortsiktigt påverka hur bra täckningen blir. Det kan även uppstå tekniska driftstörningar, men de brukar lösa sig ganska snabbt då det är prioriterade ärenden hos nätägaren.

Täckningskartor för Telenors nät:

Telenor delar nät

Telenor har ett eget 3G-nät i Stockholm, Göteborg och Malmö samt två ytterligare städer. I övriga landet delar de 3G-nät med operatören Tre. När det gäller 4G-nätet så samarbetar Telenor med Tele2 och de har även ett samarbete som gäller utbyggnaden av 5G-nätet i det gemensamma bolaget Net4Mobility.

Rapportera hur täckningen funkar

Telenor uppmanar kunder som ringer och surfar i deras nät att höra av sig om du befinner dig på en plats där det är obefintlig eller bristfällig täckning. Du ringer helt enkelt till kundtjänst och talar om vilken plats eller adress som det gäller. Alla inringda rapporter registreras och finns sedan med som en del i faktaunderlaget när beslut fattas om hur nätet ska utvecklas och på vilka platser det ska byggas ut.

Operatörer i Telenors nät

Läs mer om operatörerna i Telenors nät hos Billigaste-fastpris som gått igenom de samt hitta erbjudanden:

Vanliga frågor om Telenors nät

Vanliga frågor om Telenors nät

Hur bra täckning har Telenor?

Telenor säger själva att de täcker 90 procent av landets yta och når 99,9 procent av befolkningen. Men egentligen är det ganska ointressant för dig hur täckningen ser ut över hela landet. Det viktigaste är så klart att täckningen är god på de platser där du ofta befinner dig. Kolla deras täckningskarta och gör gärna ett verkligt test innan du slutligen bestämmer dig för vilket abonnemang du ska välja.

Varför ska jag välja Telenor när Vimla är billigare och använder samma nät?

Du kan inte riktigt jämföra dessa två operatörer. Vimla har abonnemang där priset är väldigt lågt, men som saknar kringtjänster och telefonsupport. Med ett abonnemang från Telenor får du tillgång till betydligt fler tjänster och du kan få hjälp och support både via telefon och deras fysiska butiksnät. Men om priset är det som är viktigt för dig, så får du samma täckning med Vimla.

Jag har en sommarstuga i Lappland. Funkar Telenors nät där?

Det är svårt att svara på utan att göra ett ordentligt test. Troligtvis har du 4G-täckning vilket gör att det funkar bra att både surfa och ringa. Ligger din stuga långt ut i obygden så är det så klart mer osäkert, men det finns egentligen inget annat bra sätt än att testa. Även en täckningskarta kan ge dig en ganska bra bild av läget, även om du inte kan lita på den fullt ut.

Jag har hört att Tele2 och Telenor har exakt samma täckning. Stämmer det?

Båda ja och nej. Telenor samarbetar med Tele2 när det gäller 2G och 4G-nätet, så där har de exakt samma täckning. De kommer också att samarbeta när det gäller det framtida 5G-nätet. När det gäller 3G, så har de ingen samverkan och täckningen skiljer sig därför åt mellan de båda.

Sammanfattning

Telenor har ett av de bästa mobilnäten i Sverige och det ger god täckning i nästan hela landet. De har fått gott betyg i flera oberoende undersökningar och de bygger hela tiden ut sitt nät, inte minst i norra Sverige, för att ytterligare förbättra täckningen.

I Telenors nät hittar du även operatörerna Vimla och My Beat. Det gör att du kan få tillgång till Telenors nät utan att för dens skull ha ett abonnemang hos Telenor. Vimla ägs av Telenor, och övriga operatörer hyr in sig i Telenor-nätet.

Telenornätet har stöd för såväl wifi-samtal som VoLTE vilket är positivt. Wifi-samtal gör att din inomhustäckning förbättras avsevärt (under förutsättning att det finns wifi), och med VoLTE kan du ringa via 4G-nätet som normalt sett är avsett för surf.

Telenor har en 5G-licens, vilket innebär att du som ringer och surfar med Telenors nät inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att kunna njuta av riktigt höga surfhastigheter om du har en 5G-telefon.